Rompak pemandu Grab, penganggur dipenjara lima tahun, satu sebatan

KUALA LUMPUR, 25 Jun : Seorang penganggur yang menyamun seorang pemandu Grab tahun lepas,  dihukum penjara lima tahun dan satu sebatan oleh Mahkamah Sesyen Ampang di sini hari ini.

 

Hakim Suzanna Hussin menjatuhkan hukuman itu terhadap Mohammed Azlan Shah Zamri, 25, selepas tertuduh menukar pengakuan kepada bersalah semasa perbicaraan kesnya dan memerintahkan tertuduh menjalani hukuman penjara bermula dari tarikh tangkap pada 1 Nov tahun lepas.

 

Mohammed Azlan didakwa bersama-sama dua orang lagi, melakukan rompakan berkumpulan terhadap Mok Jun Yue, 22, dan merampas tiga kad ATM, satu telefon bimbit dan wang tunai RM210 menggunakan sebilah pisau di Taman Bakti Ampang, di sini pada 4 pagi,  20 Nov 2018.

 

Pertuduhan dikemukakan mengikut Seksyen 395 Kanun Keseksaan dibaca bersama Seksyen 397 kanun sama yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum 20 tahun dan sebat.

 

Terdahulu, Timbalan Pendakwa Raya Goh Ai Rene memohon hukuman setimpal sebagai pengajaran mengambil kira kepentingan awam dan  statistik kes-kes jenayah ini  yang tinggi dan semakin berleluasa.

 

Tertuduh yang diwakili peguam Muhammad Razman Sahat dan Muhammad Amin Abdullah  merayu hukuman ringan atas alasan anak guam mereka telah insaf dan menyesal atas perbuatannya.

 

Muhammad Razman berkata anak guamnya perlu bekerja selepas ini untuk membantu keluarga selepas ayahnya disahkan menghidapi kanser usus dan sakit jantung serta tidak lagi mampu bekerja untuk menanggung keluarga.

 

Menurut fakta kes, mangsa yang sedang memandu Grab  membawa tiga orang ke Taman Bakti Ampang dan apabila meminta duit tambang, lehernya telah dipaut dari belakang dan satu pisau diacukan ke arahnya oleh penumpang yang duduk di bahagian belakang.

 

Penumpang yang duduk di hadapan pula telah merompak barang-barang milik mangsa dan kemudiannya kesemua mereka melarikan diri.

Berita selanjutnya