Keprihatinan rakan media pengubat kesedihan petugas Utusan Malaysia dan Kosmo!

KUALA TERENGGANU, 10 Okt : Keprihatinan rakan-rakan media dari pelbagai agensi berita di Terengganu seolah-olah pengubat keresahan hati setiap wartawan Utusan Malaysia dan Kosmo! sebaik sahaja mereka menerima notis penamatan operasi dua akhbar itu, semalam.

 

 

Penolong Ketua Biro Kosmo! Terengganu, Azli Adlan berkata beliau menerima panggilan telefon dan mesej bertalu-talu dari pelbagai pihak terutama keluarga dan rakan media sebaik sahaja berita tersebut tersebar pagi semalam.

 

“Ada sahabat dari Bernama Biro Terengganu yang datang ke pejabat ketika kami semua sedang berkemas. Memang terasa sebak namun kehadiran mereka seolah-olah menguatkan lagi jiwa dan semangat untuk kami terus menempuh cabaran mendatang.

 

“Pada sebelah malam pula, lebih 30 rakan media meraikan saya untuk berkongsi ‘rasa sedih’ akibat hilang pekerjaan. Walaupun hanya pertemuan biasa, ia menyedarkan saya bahawa kami di Utusan dan Kosmo! tidak keseorangan kerana terus mendapat sokongan padu dari rakan media yang lain,” katanya ketika dihubungi Bernama hari ini.

 

Ketika ini, Azli akan terus menetap di Terengganu untuk memberi peluang kepada dua anaknya menghabiskan sesi persekolahan 2019 dengan tenang dan lancar apatah lagi mereka akan menduduki peperiksaan tidak lama lagi.

 

“Saya masih dalam proses bertenang…masih belum ada perancangan yang pasti untuk dilakukan selepas ini. Mungkin berpindah semula ke Seremban, Negeri Sembilan atau memulakan hidup baharu di kampung…semuanya masih samar,” katanya.

 

Bagi wartawan Utusan Malaysia, Rosalinda Said, 33, beliau lebih kasihankan nasib kakitangan yang lain memandangkan mereka lebih terkesan dengan penamatan operasi akhbar itu.

 

Katanya, ada antara pasangan rakan sekerjanya yang tidak bekerja dan selama ini sumber pendapatan utama hanya di Utusan Malaysia dan Kosmo! sahaja.

 

”Pasti kehidupan mereka lebih perit berbanding saya yang masih bujang ini. Apa pun yang berlaku, saya pasti semua ini ada hikmahnya untuk kami semua diuji seperti ini. Jauh di sudut hati, saya berharap dua akhbar ini akan bangkit dengan lebih gah selepas ini.

 

“Namun, pada masa sama, saya juga perlu bersedia dengan sebarang kemungkinan dan mengintai peluang di agensi berita lain untuk meneruskan kehidupan,” katanya yang akan pulang bercuti ke Kajang, Selangor sementara mendapat perkhabaran terbaharu daripada Utusan Malaysia.

Berita selanjutnya